Marmelad

Ett plommonträd som är helt överfullt med frukt står i min lilla trädgård. Att jag inte har en chans att äta dem alla är självklart. Och nu kommer frostnätterna. Så vad kan man då göra med plommon? Söker man på det så är det kompotter och marmelad som dyker upp, så det var bara att ge sig på att prova!

Så här efter att det är gjort så ser jag att det kan vara en enkel process. Men just mitt träd har lite för många plommon, och då blir de väldigt små. Detta gjorde att rensningen av kärnor blev allt annat än rolig. Ett tricks för detta enligt en del recept var att koka dem som de är, och att kärnorna flyter upp till ytan. Jag kan meddela att det gjorde de inte. Så runt 200 kärnor fick jag med en sked stå och leta fram i röran. Men det finns säkert andra knep för att slippa få dem i sin marmelad.

Receptmässigt tänkte jag börja enkelt med basrecept för att sedan göra fler satser med tiden och då leka mer med smakerna. Men det tog sådan tid att koka att jag hann ångra mig och la ändå lite smak i. Både vitt vin, kanel och vanilj hamnade i smeten. Den blev smakrik, men ack så god till digestive och ost.

Marmelad!

Utvärdering

Jag tycker att det var tillfredsställande att göra marmelad. Tråkigt bara eftersom det blev lite tokigt med kärnorna, men det misstaget gör jag inte om. Så att låta all den frukten gå till spillo och betala för färdig marmelad i butiken vet jag inte om det är en så bra ide. Här fick jag 6 honungsburkar (donerade av svärmor) fulla för ca 27 kr. Och känslan av att både veta att det är jag som gjort dem och att det kommer från trädgården är ganska härlig!

Söta lilla du. Jag tycker väldigt mycket om alla kommentarer jag får, men lägg bara en kommentar som rör inlägget i fråga, så att alla som läser har en chans att hänga med. Vill du mig något annat finns det ett formulär på sidan kontakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Aktuellt just nu

Fokus ligger på mysiga spa- och hudvårdsträffar (som ju är mitt dag-jobb och går att läsa om på sin egen sida.)

Hudvård/Makeup/Massage

När jag inte sitter och bloggar är det ganska troligt att jag är igång med det företag som blivit en allt mer växande passion för mig. Hudvård, makeup och ledarskapsträning är grunden i det hela. Men jag erbjuder även massage och kanske kommer jag krydda det hela med lite guidade meditationer i framtiden.

livselixir.waeke.se

Konst& Skapande

Att jag tycker om att skapa kanske den som läst bloggen insett. Och då kan det tyckas att det finns lite om det här. Det är av den enkla anledning att det har sin egen sida.

waeke.se